乐教网 > 初中 > 初中英语 > 初三英语系列复习资料(10)定语从句的考点集汇,讲解和训练

初三英语系列复习资料(10)定语从句的考点集汇,讲解和训练

发布时间:2012-10-11 05:16 ? ? 浏览次数:

[标签:初中英语 初中英语语法 ]

??十、定语从句   【考点扫描】   沙巴体育皇冠app|免费注册对定语从句的考察首要集中在如下几个方面:   一.定语从句的功用和结构   二.瓜葛代词和瓜葛副词的功用   三.各个瓜葛代词和瓜葛副词的具体用法   考察的首要情势是单项填空、完型填空、短文填空和完成句子。浏览理解和书面表达确定也要用到定语从句。   【名师精讲】   1. 定语从句的功用和结构 ?在复合句中,润饰某一名词或代词的从句...

?

?十、定语从句

  【考点扫描】

  沙巴体育皇冠app|免费注册对定语从句的考察首要集中在如下几个方面:

  一.定语从句的功用和结构

  二.瓜葛代词和瓜葛副词的功用

  三.各个瓜葛代词和瓜葛副词的具体用法

  考察的首要情势是单项填空、完型填空、短文填空和完成句子。浏览理解和书面表达确定也要用到定语从句。

  【名师精讲】

  1. 定语从句的功用和结构

?在复合句中,润饰某一名词或代词的从句叫做定语从句。被定从句润饰的词叫做先行词。定语从句必需放在先行词以后。引诱定语从句的关联词有瓜葛代词和瓜葛副词。例如:

  This is the present that he gave me for my birthday.

  Do you know everybody who came to the party?

  I still remember the night when I first came to the village?

  This is the place where Chairman Mao once lived.

  2. 瓜葛代词和瓜葛副词的功用

?瓜葛代词和瓜葛副词用来引诱定于从句,在先行词和定语从句之间起纽带作用,使两者联络起来。瓜葛代词和瓜葛副词又在定语从句中充当一个成份。瓜葛待客做主语,宾语,定语,瓜葛副词可作状语。

  1. 作主语:瓜葛代词在定语从句中作主语时,从句的谓语动词的人称和数须和先行词同等。例如:

  I don’t like people who talk much but do little.

  The cars which are produced in Hubei Province sell very well.

  2. 作宾语:

  She is the person that I met at the school gate yesterday.

  The book that my grandmother gave me is called “The Great Escape”.

  3. 作定语

  瓜葛代词whose在定语从句中作定语用。例如:

  What’s the name of the young man whose sister is a doctor?

  The girl whose father is a teacher studies very hard.

  4. 作状语

  I’ll never forget the day when I first came to Beijing.

  This is the house where I was born.

  3. 各个瓜葛代词和瓜葛副词的具体用法

  1. who 指人,在定语从句中作主语。例如:

  The person who broke the window must pay for it.

  The boy who is wearing the black jacket is very clever.

  2. whom指人,在定语从句中作宾语。例如:

  Do you know the young man (whom) we met at the gate?

  Mr Lee (whom) you want to see has come.

  3. whose 指人,在定语从句中作定语。例如:

  The girl whose mother is ill is staying at home today.

  I know the boy whose father is a professor.

  4. which指物,在定语从中作主语或宾语。例如:

  A dictionary is a book which gives the meaning of words.

  Here is the book (which) the teacher mentioned yesterday.

  5. that多指物,偶然也指人,在定语从句中作主语或宾语。例如:

  I’ve read the newspaper that(which) carries the important news.

  Who is the person that is reading the newspaper over there?

  6. when 指时候,在定语从句中作状语。例如:

?I’ll never forget the time when we worked on the farm.

?He arrived in Beijing on the day when I left.

  7. where 指所在,在定语从句中作状语。例如:

?This is the house where we lived last year.

?The factory where his father works is in the east of the city.

  4. 瓜葛代词 whom, which 在定语从句中作介词宾语时,可以和介词一块儿放于先行词与定语从句之间,偶然为了瓜葛紧凑也可以将 whom 与 which 与先行词紧挨着誊写,而将介词置于定语从句的后面,如:

  That was the room in which we had lived for ten years. = That was the room

  which we had lived in for ten years.

  5. 具体利用时还要注重以下题目:

  1. 只能利用that,不用which 的情形:

  (一) 先行词是all, few, little, nothing, everything, anything 等不定代词时。例如:

?All that he said is true.

?(二) 先行词被only, no, any, all,等词润饰时。例如:

?He is the only foreigner that has been to that place.

  (三) 先行词是序数词或被序数词润饰的词。例如:

  He was the second (person) that told me the secret.

  (四) 先行词是形容词最高级或被形容词最高级润饰的词。

  This is the best book (that) I have read this year.

  (五) 先行词既囊括人又囊括物时。例如:

  He talked about the people and the things he remembered.

  2. 只能用which,不用that 的情形:

  (一) 在非限制性定语从中。例如:

?The meeting was put off, which was exactly what we wanted.

?(二) 定语从句由介词+瓜葛代词引诱,先行词是物时。例如:

?The thing about which he is talking is of great importance.

  【沙巴体育皇冠app|免费注册范例】

  1. (2004年哈尔滨沙巴体育皇冠app|免费注册试题)

?---Does the teacher know everybody _______ planted the trees?

?---Yes, he does.

?A. which? B. whose? C. where? D. who

?【剖析】谜底:D。该题考察的是引诱定语从句的瓜葛代词的选择。由于先行词是人,而瓜葛代词又在定语从句中作主语,以是只有who适合。

  2. (2004年常州市沙巴体育皇冠app|免费注册试题)

?The letter _______ I received from him yesterday is very important.

?A. who? B. where? C. what? D. that

?【剖析】谜底:D。该题考察的是定语从句的瓜葛代词的选择。由于先行词是物,而瓜葛代词在定语从句中作宾语,以是只有that适合。

  3. (2004年扬州市沙巴体育皇冠app|免费注册试题)

?---Where is the scientist ________ gave us the talk yesterday?

?---He has gone back to Qinghua University.

?A. whom? B. who? C. whose? D. which

?【剖析】谜底:B。该题考察的是引诱定语从句的瓜葛代词的选择。由于先行词是人,而瓜葛代词又在定语从句中作主语,以是只有who适合。

  4. (2004年益阳市沙巴体育皇冠app|免费注册试题)

  I hate people _______ talk much but do little.

?A. whose? B. whom? C. which? D. who

?【剖析】谜底:D。该题考察的是引诱定语从句的瓜葛代词的选择。由于先行词是人,而瓜葛代词又在定语从句中作主语,以是只有who适合。

  【满分演练】

  1. 单项填空

  1. ---Who is the man _______ was talking to our English teacher?

?---Oh! It’s Mr Baker, our maths teacher.

?A. he? B. that? C. whom? D. which

  2. I hate the people ________ don’t help others when they are in trouble.

?A. who? B. which? C. they? D. where

  3. The foreigner _________ visited our school is from Canada.

?A. which? B. when? C. who? D. whom

  4. George Mallory was an English school teacher _______ loved climbing.

?A. who? B. whom? C. he? D. which

  5. This is the place?_____I have ever visited.

?A. there?B. when?C. where?D. which

  6. Nobody knows the reason ______ she didn’t come to the meeting.

?A. that? B. which? C. why? D. when

  7. The moon is a world ______ there is no life.

?A. that? B. which? C. where? D. why

  8. He has forgotten the day _______ he arrived.

?A. when? B. where? C. that? D. which

  9. He still remembers the days ______ he spent with your family.

?A. when? B. where? C. that? D. on which

  10. Mr. White, ______ car had been stolen, came to the policeman.

?A. who? B. that? C. whose? D. which

  11. He got to the village _______ his family once lived before liberation.

?A. that? B. which? C. when? D. where

  12. This is the house _______ I want to buy.

?A. in which? B. that? C. whose? D. where

  13. This is the house _______ our beloved Premier Zhou once lived and worked.

?A. which? B. that? C. when? D. where

  14. He didn’t tell me the place _______ he was born.

?A. that? B. which? C. when? D. where

  15. He lived in a small village, ______ was a long way from the railway station.

?A. that? B. which? C. where? D. when

  2. 用瓜葛代词或瓜葛副词将以下每对句子连成一个复合句

  1. The boy is my younger brother. He was here a minute ago.

  2. The old man is a professor. He teaches chemistry in a college.

  3. Beijing Hotel is near Tian An Men Square. The foreign visitors live there.

  4. The woman is here now. You were talking about her.

  5. This is the hall. We listened to the report in it the other day.

  6. The car was going 90 miles an hour. The car just passed us.

  7. The man waved to us. The man was my uncle.

  8. I enjoyed reading the book. You gave me a book last week.

  9. I prefer the subject. The subject is science.

  10. I spoke to the man. The man is a professor.

  3. 用适量的瓜葛代词或瓜葛副词填空

  1. The house _______ we live in is very big.

  2. The boy ______ is wearing the black jacket is very clever.

  3. This is the present _____ he gave me for my birthday.

  4. The man _______ talked to you just now is an engineer.

  5. He talked about the teachers and schools _______ he had visited.

  6. There is nothing in the world _______ can frighten him.

  7. She wears a gold ring, _______ is very uncommon in our class.

  8. We visited a factory _______ makes toys for children.

  9. Is this the place _______ your father once lived?

  10. I’ll never forget the days _______ I joined the League.

  【实习谜底】

  1. 1.B 2.A 3.C 4.A 5.D 6.C 7.C 8.A 9.C 10.C 11.D 12.B 13.D 14.D 15.B

  2. 1.The boy who was here a minute ago is my younger brother.

  2. The old man who teaches chemistry in a college is a professor.

  3. Beijing Hotel where the foreign visitors live is near Tian An Men Square.

  4. The woman whom you were talking about is here now.

  5. This is the hall where we listened to the report the other day.

  6. The car which just passed us was going 90 miles an hour.

  7. The man who waved us was my uncle.

  8. I enjoyed reading the book you gave me last week.

  9. The subject I prefer is science.

  10.The man I spoke to is a professor.

  3. 1.that/ which 2.who/ that 3.that/ which 4.who/ that 5.that 6.that 7.which 8.which/ that 9.where 10.when?十、定语从句

  【考点扫描】

  沙巴体育皇冠app|免费注册对定语从句的考察首要集中在如下几个方面:

  一.定语从句的功用和结构

  二.瓜葛代词和瓜葛副词的功用

  三.各个瓜葛代词和瓜葛副词的具体用法

  考察的首要情势是单项填空、完型填空、短文填空和完成句子。浏览理解和书面表达确定也要用到定语从句。

  【名师精讲】

  1. 定语从句的功用和结构

?在复合句中,润饰某一名词或代词的从句叫做定语从句。被定从句润饰的词叫做先行词。定语从句必需放在先行词以后。引诱定语从句的关联词有瓜葛代词和瓜葛副词。例如:

  This is the present that he gave me for my birthday.

  Do you know everybody who came to the party?

  I still remember the night when I first came to the village?

  This is the place where Chairman Mao once lived.

  2. 瓜葛代词和瓜葛副词的功用

?瓜葛代词和瓜葛副词用来引诱定于从句,在先行词和定语从句之间起纽带作用,使两者联络起来。瓜葛代词和瓜葛副词又在定语从句中充当一个成份。瓜葛待客做主语,宾语,定语,瓜葛副词可作状语。

  1. 作主语:瓜葛代词在定语从句中作主语时,从句的谓语动词的人称和数须和先行词同等。例如:

  I don’t like people who talk much but do little.

  The cars which are produced in Hubei Province sell very well.

  2. 作宾语:

  She is the person that I met at the school gate yesterday.

  The book that my grandmother gave me is called “The Great Escape”.

  3. 作定语

  瓜葛代词whose在定语从句中作定语用。例如:

  What’s the name of the young man whose sister is a doctor?

  The girl whose father is a teacher studies very hard.

  4. 作状语

  I’ll never forget the day when I first came to Beijing.

  This is the house where I was born.

  3. 各个瓜葛代词和瓜葛副词的具体用法

  1. who 指人,在定语从句中作主语。例如:

  The person who broke the window must pay for it.

  The boy who is wearing the black jacket is very clever.

  2. whom指人,在定语从句中作宾语。例如:

  Do you know the young man (whom) we met at the gate?

  Mr Lee (whom) you want to see has come.

  3. whose 指人,在定语从句中作定语。例如:

  The girl whose mother is ill is staying at home today.

  I know the boy whose father is a professor.

  4. which指物,在定语从中作主语或宾语。例如:

  A dictionary is a book which gives the meaning of words.

  Here is the book (which) the teacher mentioned yesterday.

  5. that多指物,偶然也指人,在定语从句中作主语或宾语。例如:

  I’ve read the newspaper that(which) carries the important news.

  Who is the person that is reading the newspaper over there?

  6. when 指时候,在定语从句中作状语。例如:

?I’ll never forget the time when we worked on the farm.

?He arrived in Beijing on the day when I left.

  7. where 指所在,在定语从句中作状语。例如:

?This is the house where we lived last year.

?The factory where his father works is in the east of the city.

  4. 瓜葛代词 whom, which 在定语从句中作介词宾语时,可以和介词一块儿放于先行词与定语从句之间,偶然为了瓜葛紧凑也可以将 whom 与 which 与先行词紧挨着誊写,而将介词置于定语从句的后面,如:

  That was the room in which we had lived for ten years. = That was the room

  which we had lived in for ten years.

  5. 具体利用时还要注重以下题目:

  1. 只能利用that,不用which 的情形:

  (一) 先行词是all, few, little, nothing, everything, anything 等不定代词时。例如:

?All that he said is true.

?(二) 先行词被only, no, any, all,等词润饰时。例如:

?He is the only foreigner that has been to that place.

  (三) 先行词是序数词或被序数词润饰的词。例如:

  He was the second (person) that told me the secret.

  (四) 先行词是形容词最高级或被形容词最高级润饰的词。

  This is the best book (that) I have read this year.

  (五) 先行词既囊括人又囊括物时。例如:

  He talked about the people and the things he remembered.

  2. 只能用which,不用that 的情形:

  (一) 在非限制性定语从中。例如:

?The meeting was put off, which was exactly what we wanted.

?(二) 定语从句由介词+瓜葛代词引诱,先行词是物时。例如:

?The thing about which he is talking is of great importance.

  【沙巴体育皇冠app|免费注册范例】

  1. (2004年哈尔滨沙巴体育皇冠app|免费注册试题)

?---Does the teacher know everybody _______ planted the trees?

?---Yes, he does.

?A. which? B. whose? C. where? D. who

?【剖析】谜底:D。该题考察的是引诱定语从句的瓜葛代词的选择。由于先行词是人,而瓜葛代词又在定语从句中作主语,以是只有who适合。

  2. (2004年常州市沙巴体育皇冠app|免费注册试题)

?The letter _______ I received from him yesterday is very important.

?A. who? B. where? C. what? D. that

?【剖析】谜底:D。该题考察的是定语从句的瓜葛代词的选择。由于先行词是物,而瓜葛代词在定语从句中作宾语,以是只有that适合。

  3. (2004年扬州市沙巴体育皇冠app|免费注册试题)

?---Where is the scientist ________ gave us the talk yesterday?

?---He has gone back to Qinghua University.

?A. whom? B. who? C. whose? D. which

?【剖析】谜底:B。该题考察的是引诱定语从句的瓜葛代词的选择。由于先行词是人,而瓜葛代词又在定语从句中作主语,以是只有who适合。

  4. (2004年益阳市沙巴体育皇冠app|免费注册试题)

  I hate people _______ talk much but do little.

?A. whose? B. whom? C. which? D. who

?【剖析】谜底:D。该题考察的是引诱定语从句的瓜葛代词的选择。由于先行词是人,而瓜葛代词又在定语从句中作主语,以是只有who适合。

  【满分演练】

  1. 单项填空

  1. ---Who is the man _______ was talking to our English teacher?

?---Oh! It’s Mr Baker, our maths teacher.

?A. he? B. that? C. whom? D. which

  2. I hate the people ________ don’t help others when they are in trouble.

?A. who? B. which? C. they? D. where

  3. The foreigner _________ visited our school is from Canada.

?A. which? B. when? C. who? D. whom

  4. George Mallory was an English school teacher _______ loved climbing.

?A. who? B. whom? C. he? D. which

  5. This is the place?_____I have ever visited.

?A. there?B. when?C. where?D. which

  6. Nobody knows the reason ______ she didn’t come to the meeting.

?A. that? B. which? C. why? D. when

  7. The moon is a world ______ there is no life.

?A. that? B. which? C. where? D. why

  8. He has forgotten the day _______ he arrived.

?A. when? B. where? C. that? D. which

  9. He still remembers the days ______ he spent with your family.

?A. when? B. where? C. that? D. on which

  10. Mr. White, ______ car had been stolen, came to the policeman.

?A. who? B. that? C. whose? D. which

  11. He got to the village _______ his family once lived before liberation.

?A. that? B. which? C. when? D. where

  12. This is the house _______ I want to buy.

?A. in which? B. that? C. whose? D. where

  13. This is the house _______ our beloved Premier Zhou once lived and worked.

?A. which? B. that? C. when? D. where

  14. He didn’t tell me the place _______ he was born.

?A. that? B. which? C. when? D. where

  15. He lived in a small village, ______ was a long way from the railway station.

?A. that? B. which? C. where? D. when

  2. 用瓜葛代词或瓜葛副词将以下每对句子连成一个复合句

  1. The boy is my younger brother. He was here a minute ago.

  2. The old man is a professor. He teaches chemistry in a college.

  3. Beijing Hotel is near Tian An Men Square. The foreign visitors live there.

  4. The woman is here now. You were talking about her.

  5. This is the hall. We listened to the report in it the other day.

  6. The car was going 90 miles an hour. The car just passed us.

  7. The man waved to us. The man was my uncle.

  8. I enjoyed reading the book. You gave me a book last week.

  9. I prefer the subject. The subject is science.

  10. I spoke to the man. The man is a professor.

  3. 用适量的瓜葛代词或瓜葛副词填空

  1. The house _______ we live in is very big.

  2. The boy ______ is wearing the black jacket is very clever.

  3. This is the present _____ he gave me for my birthday.

  4. The man _______ talked to you just now is an engineer.

  5. He talked about the teachers and schools _______ he had visited.

  6. There is nothing in the world _______ can frighten him.

  7. She wears a gold ring, _______ is very uncommon in our class.

  8. We visited a factory _______ makes toys for children.

  9. Is this the place _______ your father once lived?

  10. I’ll never forget the days _______ I joined the League.

  【实习谜底】

  1. 1.B 2.A 3.C 4.A 5.D 6.C 7.C 8.A 9.C 10.C 11.D 12.B 13.D 14.D 15.B

  2. 1.The boy who was here a minute ago is my younger brother.

  2. The old man who teaches chemistry in a college is a professor.

  3. Beijing Hotel where the foreign visitors live is near Tian An Men Square.

  4. The woman whom you were talking about is here now.

  5. This is the hall where we listened to the report the other day.

  6. The car which just passed us was going 90 miles an hour.

  7. The man who waved us was my uncle.

  8. I enjoyed reading the book you gave me last week.

  9. The subject I prefer is science.

  10.The man I spoke to is a professor.

  3. 1.that/ which 2.who/ that 3.that/ which 4.who/ that 5.that 6.that 7.which 8.which/ that 9.where 10.when

?
5
0
(请您对文章做出评价)

《初三英语系列复习资料(10)定语从句的考点集汇,讲解和训练》仅授权乐教网使用,未经版权方授权请勿转载。

更多 初三英语系列复习资料(10)定语从句的考点集汇,讲解和训练 相关新闻

更多 初三英语系列复习资料(10)定语从句的考点集汇,讲解和训练 相关内容

免费课件下载中小学教育资源网小学奥数网作文网沙巴体育皇冠app初中作文高中作文学习方法